24. detsember 2012

"Hanumani teekond Lollandile" - Andrei Ivanov

Teoses on kajastatud kõikke otse ja ilustamata, ma julgeksin nimetada seda isegi tänapäevaseks naturalismiks.

Raamatu üheks peategelaseks on Indiast pärit immigrant Hanuman, kelle seiklustest Taanis ja elust immigrantide laagris üldisemalt pajatab tema venelasest sõber Jevgeni, kes varjab teiste eest enda Eesti päritolu. Raamat ongi kirjutatud läbi Jevgeni silmade, kasutades suurel määral ironiseerimist teiste immigrantide ning Taani ühiskonna üle.

Masendus ja depressioon, mis on tingitud raha puudusest, vahelduvad helgemate aegadega, mil leitakse jälle väljapääs raha teenimiseks, milleks on peamiselt rämpsu (sh aegunud toidu/toiduainete ja rikkis tehnika) müümine teiste laagrite elanikele üle Taani.

Kohati on tegu surnud ringiga, kus Hanuman ja Jevgeni tahaksid Taanist edasi liikuda, ühel hetkel Ameerikasse või Hollandisse ning järgmisel hetkel Lollandi saarele - Taani Ibizale, kuid ainsaks piduriks unistuste täitumisel on alati raha. Hankides/saades suurema summa raha, ei mõtle nad enam mitte enda unistuse täitmisele, vaid kulutavad selle elu nautimisele, milleks on nende jaoks prostituudid, alkohol ja narkootikumid. Raha lõppedes ja argipäeva naastes, kerkivad päevakorda uuesti vanad unistused ja lubatakse ennast muuta, vältimaks surnud ringi kordumist.

Kas neil õnnestub lõpuks jõuda oma igatsetud Lollandile ja milliseid meetmeid nad selleks kasutama peavad? - sellele küsimusele annab teile vastuse raamat!



1 kommentaar:

  1. Laupäeva õhtu. Mõtled mõnusalt uuemat tõlkekirjandust lugeda. Aga kui esimese viie minuti jooksul satud lausetele nagu "Rongide abiga saate kõiki neid suurepäraseid paiku külastada" ja "Pistsime taamal kasvanud ainsal õunapuul kinni viimse kui pabula", siis võib see tuju üle minna küll.

    VastaKustuta